Wartość eksport cukru spadła o 1% r/r do 237 mln euro w 2020

Wartość eksportu cukru z Polski wyniosła 237 mln zł i była o 1% niższa r/r, podało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów.

„W 2020 r. z Polski za granicę wywieziono ponad 588 tys. ton cukru, o 17% mniej niż przed rokiem. Jednocześnie wpływy z eksportu były o 1% niższe i wyniosły 237 mln euro. Na rynek unijny sprzedano 332 tys. ton cukru, co stanowiło 56% wolumenu całego krajowego eksportu. Głównym kierunkiem eksportu cukru na rynek UE były Niemcy (95 tys. ton, 16% wolumenu krajowego eksportu) i Rumunia (84 tys. ton, 14%). Mniejsze ilości cukru wyeksportowano na Węgry (48 tys. ton), do Czech i na Litwę (po 17 tys. ton) oraz do Grecji (15 tys. ton) i Estonii (11 tys. ton)” – czytamy w raporcie.

Z Polski poza UE wyeksportowano 256 tys. ton cukru, głównie do Izraela (99 tys. ton – 17%), podano również.

„Cukier trafił również do Egiptu (28 tys. ton), Szwajcarii (22 tys. ton), Arabii Saudyjskiej (19 tys. ton), Gruzji (16 tys. ton) i Kuwejtu (15,5 tys. ton)” – czytamy dalej.

W 2020 r. wolumen importu cukru do Polski był o 7% mniejszy niż rok wcześniej. Do kraju zaimportowano łącznie 195 tys. ton cukru o wartości 80 mln euro (z tego 77% wolumenu – 150 tys. ton zakupiono w krajach UE, a pozostałą ilość w krajach trzecich), podał KOWR.

Saldo handlu zagranicznego cukrem w 2020 r. było dodatnie i ukształtowało się na poziomie 393 tys. ton, o 22% niższym niż w poprzednim roku. Jednocześnie wartość salda uległa redukcji o 1% do 157 mln euro.

Źródło: ISBnews

Artykuł Wartość eksport cukru spadła o 1% r/r do 237 mln euro w 2020 pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.

Powered by WPeMatico

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *