Aktualności

Po uchyleniu zakazu polscy producenci mogą eksportować drób i jaja do Japonii

W związku z uchyleniem zakazu eksportu przez Głównego Lekarza Weterynarii Japonii Polscy producenci mogą eksportować do tego kraju mięso drobiowe oraz jaja, a także pozyskane z nich produkty, podało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).

„Dzięki zdjęciu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:

– jaja od 12 lipca 2024 r. oraz pozyskane z nich produkty;

– mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później” – czytamy w komunikacie.

Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Dotychczas na rynek japoński polscy producenci sprzedawali głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie.

Źródło: ISBnews

Artykuł Po uchyleniu zakazu polscy producenci mogą eksportować drób i jaja do Japonii pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.

Powered by WPeMatico

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *