Odmrażanie branży HoReCa podwyższy wzrosty cen skupu drobiu, mleka

Odmrażanie branży HoReCa może pomóc utrzymać dobrą koniunkturę na rynku mleka, a także wpływać na znaczące wzrosty cen skupu drobiu, wynika z „Agro Navigatora 2Q21” PKO Banku Polskiego. Według analityków banku, ceny zbóż mogą utrzymywać się na wyższym niż rok temu, co najmniej do końca br.

„Ceny zbóż prawdopodobnie będą utrzymywać na wyższym poziomie niż przed rokiem co najmniej do końca 2021. Przeciętna cena skupu pszenicy w II poł. 2021 może być o 13-16% wyższa r/r. Niski poziom zapasów i rosnące zapotrzebowanie na świecie, w tym wysoki popyt w Chinach, wskazują na wciąż napięty bilans ziarna pszenicy i kukurydzy. W kierunku wzrostów oddziałuje narastająca presja kosztowa wynikająca z rosnących cen ropy oraz nawozów (wysokie ceny gazu). Niższe wsparcie ze strony słabego złotego, możliwa wyższa lokalnie produkcja (UE, w tym możliwy wysoki poziom zbiorów w Polsce) mogą jednak hamować podwyżki cen” – czytamy w raporcie.

Autorzy raportu wskazują, że luzowanie obostrzeń gospodarczych, w tym odmrożenie działalności HoReCa, a także wysoki popyt na rynkach pozaunijnych będą oddziaływać w kierunku podwyżek cen na rynku mleka, a przeciętna cena skupu może być wyższa o 6-10% r/r w II poł. br.

„Popyt w krajowych gospodarstwach domowych może ulec zmniejszeniu po silnych wzrostach w 2020, ale zdecydowanie lepsza kondycja gospodarki po pandemii wspierać może konsumpcję niektórych produktów. Zwiększająca się presja kosztowa w obszarze chowu krów mlecznych zmniejsza prawdopodobieństwo istotnego wzrostu produkcji mleka w UE” – czytamy dalej.

W przypadku rynku drobiu przewidywany jest wzrost przeciętnej ceny skupu drobiu w II poł. 2021 o 20-25% r/r

„Główne przyczyny wzrostów to: rosnące koszty pasz, niska dynamikę ubojów kurcząt w Polsce i UE oraz negatywne efekty grypy ptaków. Ogniska HPAI w stadach reprodukcyjnych mogą wpłynąć na pogłębienie spadku wstawień piskląt w II kw. 2021. Wygaszanie pandemii pod wpływem realizacji szczepień przeciw COVID-19 oznacza wznowienie popytu na mięso w sektorze HoReCa, który nasilić może wzrosty cen” – czytamy dalej.

Ponadto przeciętna cena skupu trzody chlewnej w II poł. br. może być o 17-21% wyższa r/r, podano również.

„Przełoży się na to: niski efekt bazy w II poł. 2020, możliwe spadki produkcji (m.in. z uwagi na presję kosztową), wysokie ceny produktów alternatywnych, m.in. drobiu, rosnący popyt w HoReCa pod wpływem stopniowego znoszenia restrykcji gospodarczych oraz poprawa sytuacji gospodarstw domowych. W Polsce zagrożeniem dla wzrostów cen jest rozprzestrzenianie się ASF w Polsce (por. Aneks). W maju wykryto pierwsze ognisko afrykańskiego pomoru świń w woj. wielkopolskim” – podano w raporcie.

Utrzymanie wysokiego popytu na rynkach trzecich (Japonia, Kanada), prognozowany dalszy spadek unijnej produkcji w 2021 (-0,9%) i oczekiwany niższy poziom podaży w Australii mogą sugerować kontynuację wzrostów cen skupu bydła, dodano.

Źródło: ISBnews

Artykuł Odmrażanie branży HoReCa podwyższy wzrosty cen skupu drobiu, mleka pochodzi z serwisu Inwestycje.pl.

Powered by WPeMatico

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *